Douwe Leonard Dijkstra
Multi-media kunst

Over mijn werk:

Houtskool en pasteltekeningen, boetseren van sculpturen en schilderen zijn onderdelen van mijn werk. Inhoudelijk gaat het over de zoektocht door de ruimte tussen massamedia en de kunst.

Typerend aan massamedia is dat zij meer dan één medium gebruiken. Mijn werkwijze bestaat ook uit gemengde media en mediums. Ik gebruik technologieën die ook door de massamedia gebruikt wordt. Dit combineer ik met ambachtelijke schilderkunst. Ik schilder met acryl en olieverf op grote en kleine doeken of houten panelen. Mijn beeldmateriaal haal ik uit de massamedia. Deze recontextualiseer ik door ze te verplaatsen en opnieuw te combineren. Hierdoor, hoop ik, dat er een metataal ontstaat: door het gebruik van massamedia wil ik spreken over massamedia.

Bij de huidige massamedia staat vluchtigheid en het passief opnemen van beeld centraal. Door het gebruik van verhevigde kleuren, doel ik erop dat het opnameproces van de toeschouwer vertraagd wordt. Hiermee verlang ik dat het passief opnemen van het beeld afneemt en dat de inhoud sterker naar voren komt. De titel van het schilderij is hierbij belangrijk om het werk te begrijpen en er verder over na te denken.

Het lezen van het werk van beschouwers zoals Jean Baudrillard, Lieven de Cauter en Guy Debord, die ons daarop wezen dat wij het leven te veel als schouwspel of spektakel ervaren, geeft mij richting voor mijn werk. Deze grote denkers waarschuwen ook voor de onmenselijke kanten van het spektakel. Ook laat ik mij bezielen door de socioloog Mcluhan, die in het verleden opmerkte dat technologieën extensies worden van de mens en dat met elke extensie een verlamming plaats vindt.

De zoektocht naar de spanningsvelden tussen: verlammingsverschijnselen en schok, vermaak en empathie, geweld en schoonheid, leven en dood, massamedia en kunst is belangrijk op mijn werken.